Als het kalf verdronken is dempt men de put!


De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) onder leiding van voorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft onderzoek gedaan naar de fatale flatbrand welke in de nacht van oud op nieuw 2020 heeft plaatsgevonden in een flat te Arnhem. Bij deze brand lieten een vader en zijn zoon het leven en werden zijn vrouw en 2e kind met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. Verschrikkelijk leed derhalve voor de betrokkenen en hun geliefden. Maar ook voor overige betrokkenen zoals medebewoners, omstanders en hulpdiensten.

In mijn optiek was het echter niet de vraag of een dergelijke calamiteit zou plaatsvinden maar eerder waar en wanneer. Wie rondkijkt in ons mooie landje en een beetje affiniteit heeft met brandveiligheid weet en ziet dat vele gebouwen ondermaats zijn als het gaat om brandveiligheid. Met name flatgebouwen, vergelijkbaar met de flat in Arnhem, springen hierbij in het oog.
Velen zijn gebouwd in de jaren ’60 en ’70, met andere brandveiligheidseisen ten opzichte van de huidige. Ook lijkt er veelal sprake van achterstallig onderhoud, het niet meegaan met de tijd en ook het gedrag van de gebruikers (in dit geval de bewoners). Maar ook, zoals door de heer Dijsselbloem gesteld, het feit dat het meeste van deze bouwwerken slechts van één vluchtroute zijn voorzien.


Lees Meer